בעקבות הקורונה ירד הביקוש העולמי לאנרגיה ב-5 אחוזים, הירידה החדה ביותר ממלחמת העולם השנייה. למרות זאת, צמיחת מקורות האנרגיה המתחדשים המשיכה לשבור שיאים
מגפת הקורונה פגעה בביקוש לאנרגיה, אך צמיחת מקורות האנרגיה המתחדשים בתחום החשמל נמשכת בקצב שיא. לפי דו”ח סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) שפורסם שבוע שעבר, אנרגיית רוח ואנרגיית שמש יהפכו למקור החשמל העיקרי בעוד שנים ספורות, לאחר שיעקפו את הגז הטבעי ואז את הפחם.
“בשנת 2025 מקורות מתחדשים ישימו קץ לחמשת העשורים של הפחם כספק החשמל הבכיר”, אמר ראש סוכנות האנרגיה הבינלאומית, פאטי בירול. “המקורות המתחדשים יספקו אז שליש מהחשמל בעולם, והקיבולת הכוללת שלהם תהיה כפולה מגודל קיבולת החשמל של סין כיום”.
הדו”ח השנתי של הסוכנות על האנרגיה המתחדשת טען כי יכולת ייצור החשמל המתחדש תגיע לשיא של כמעט 200 ג’יגה־ואט השנה, על אף השיבושים שגרמה מגפת הקורונה. החשמל יגדל ב־7 אחוזים בשנת 2020 למרות ירידה שנתית של 5 אחוזים בביקוש העולמי לאנרגיה, הנפילה הגדולה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, להערכת הסוכנות.
קצב הצמיחה הזריז נובע בין השאר מתיאבון מצד משקיעים. מניותיהן של יצרניות אנרגיה מתחדשת צמחו בקצב מהיר לעומת מגזר האנרגיה הכללי ומדדי השוק. גם לסבסוד הממשלתי היה תפקיד, ובדו”ח הסוכנות נאמר כי קובעי מדיניות צריכים להמשיך בתמריצים, אחרת המגמה עלולה להשתנות בשנת 2022. “ההתקדמות באנרגיה המתחדשת עמידה למשבר הקורונה אך לא לאי ודאות במדיניות”, אמר בירול.
אם התמריצים הקיימים ימשיכו להשפיע, הסוכנות צופה שצמיחת אנרגיית השמש והרוח עשויה להאיץ לכדי צמיחה של 25 אחוזים בשנת 2022. “ממשלות יכולות לסייע בהאצת המעבר לאנרגיה נקייה”, הוסיף בירול.
השימוש באנרגיה מתחדשת מחוץ למגזר ייצור החשמל הושפע ממגפת הקורונה: על פי הסוכנות, דלקים ביולוגיים נפגעו מהירידה בפעילות תחבורתית ותעשייתית, כאשר מדינות הציבו מגבלות כדי לעצור את התפשטות נגיף הקורונה.
מקור ראשון