לאחר ארבעה חודשי דחייה, פרסמה שלשום מחלקת המדינה האמריקנית את הדו”ח הראשון הבוחן את השבת הרכוש היהודי שנגזל במהלך השואה או תשלום פיצויים עליו, בהתאם ל”החלטת טרזין” שהתקבלה על ידי 47 מדינות ב־2009.
הדו”ח, “צדק היום לניצולי השואה שלא קיבלו פיצויים” – המכונה בקיצור Just Act ושנחתם על ידי הנשיא דונלד טראמפ במאי 2018, עורר מתיחות מדינית רבה בין ארה״ב לפולין, ופרסומו נדחה, בין השאר, כדי לא להשפיע על מערכת הבחירות לנשיאות בפולין לנוכח ניסיונות הימין הקיצוני במדינה זו להשתמש בדו”ח כדי לנגח את הממשלה השמרנית.
בשבוע שעבר, לאחר תום מערכת הבחירות, הסירה הממשלה הפולנית מעל שולחן הפרלמנט הצעת חוק של הימין הקיצוני, שביקשה למנוע החזרת רכוש לאנשים שאינם גרים בפולין – ובהם ניצולי שואה רבים וקרובים של קורבנות שואה.
הדו״ח מציין בפירוש שפולין היא המדינה היחידה החברה באיחוד האירופי, שיש בשטחה רכוש יהודי רב, ושלא העבירה חקיקה ראויה על השבת הרכוש מימי הנאצים או מתקופת המשטר הקומוניסטי או תשלום פיצויים בעבורו. עם זאת, הדו״ח מציין שבתחום המחויבות לשימור זיכרון השואה ותמיכה כספית בניצולי שואה גם מחוץ לגבולות פולין, פולין יכולה לשמש דוגמה למדינות אחרות.
השליחה המיוחדת לענייני השואה בממשל האמריקני, שרי דניאלס, הדגישה שהשיחות בין וושינגטון לוורשה בעניין השלמת החקיקה בנושא החזרת הרכוש היהודי נמשכות. ״פתרון עניין החזרת הרכוש, המעוכב זה שנים, יחזק את מעמדה של פולין בעולם ובזירה הבינלאומית״, הדגישה דניאלס. מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, התייחס לתוכנו של הדו״ח וציין שכל המדינות שחתמו על ״הצהרת טרזין״ חייבות לפעול ביתר שאת כדי לפצות את אחרוני ניצולי השואה ולאפשר להם לחיות את שנותיהם האחרונות בכבוד.
גדעון טיילור, יו״ר הפעולות של הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש, “איל״ר”, הגיב על פרסום הדו״ח באומרו: ״אפילו בימים קשים אלה, מדינות צריכות למלא אחר התחייבותן ולתת מענה לעוולות החומריות מתקופת השואה, כאשר עדיין נותרו ניצולים בחיים”.