לצד הקיצונים שכבשו שטחים נרחבים פועל ארגון מקומי של אנשי המשטר הקודם, שמטרתו להפיל את הממשלה השיעית ולעצור את השפעת איראן
בפגישה עם שגריר ארה”ב לפני שנים הצביע ראש ממשלת עיראק נורי אל-מאליכי על מה שבעיניו היה האיום החדש של הפיכה במדינה, שאותה יארגנו בכירים לשעבר במפלגתו של סדאם חוסיין, מפלגת הבעת’. “אל תבזבז זמן על ההפיכה הזאת”, גער בו זלמאי חלילזאד, השגריר האמריקאי אז, שפטר את תיאוריית הקשר כסיפור נפלאות.
אולם, עתה העיראקים מתמודדים עם המשבר החמור ביותר זה שנים; לוחמים סונים שוטפים את צפון עיראק ואת מרכזה, ונראה כי דבריו של אל-מאליכי על מזימות של אנשי בעת’ זכו לאישוש. אף שהלוחמים הם אנשי הארגון “המדינה האיסלאמית של עיראק וסוריה הגדולה” (דאע”ש), הם נעזרים בברית של רשת מושרשת היטב של נאמני סדאם.
מעורבות אנשי הבעת’ עשויה להסביר מדוע כמה אלפי לוחמי דאע”ש בלבד, שרבים מהם הגיעו היישר מהקרבות בסוריה, הצליחו להשתלט על שטח נרחב כל כך במהירות רבה. כמו כן, ההתפתחות הזאת חושפת את מערך הכוחות העומד מול הממשלה בבגדאד – לא רק ארגון עם לוחמים זרים ועם קשרים מחוץ לעיראק כמו דאע”ש, אלא גם ארגונים “תוצרת בית”. ומאחר שלנאמני סדאם קשרים חברתיים ותרבותיים עמוקים לאזורים שעתה בשליטת המורדים, זהו תמרור אזהרה כמה קשה יהיה לממשלה להשתלט מחדש על השטח שאיבדה ולהשליט בו סדר.
לוחמי צבא נקשבנדיה, הארגון שהקימו נאמני סדאם חוסיין, בסרטון שפרסמו. צילום: ללא קרדיט
מייקל נייטס, עמית במכון וושינגטון למדיניות במזרח הקרוב, התייחס לצבא נקשבנדיה: “לא ייתכן שהם הצליחו לעשות קמצוץ ממה שהשיגו ללא תיאום עם ארגונים סונים אחרים”. עם זאת, בכמה אזורים שבשליטת המורדים, בהם יישובים בסביבת מוסול, כירכוכ ותכרית, “אין ספק שיש מובלעות שבהן הם שקובעים מה נעשה”. מנגד, חסן חסן, מומחה לארגוני הטרור הסונים היושב באבו-דאבי, אומר כי צבא נקשבנדיה מונה כמה אלפי לוחמים מקומיים, בניגוד למגוון הלאומים של לוחמי דאע”ש, ומהווה משקל נגד משמעותי למוסלמים הקיצונים שהתפלגו מאל-קאעדה.
א-דורי, “מלך תלתן” ברשימת בכירי משטר סדאם שהרכיבו האמריקאים לפי קלפי משחק, הוא דמות כה ערמומית ומסתורית, שאף הכריזו על מותו ב-2005. לפי הסברה, הוא עדיין בחיים, בתחילת שנות ה-70 לחייו, אך אין מדובר במידע ודאי. לאחר הפלישה האמריקאית לעיראק, נאמר כי הוא נמלט לסוריה, שם הוא פעל בשיתוף המודיעין הסורי כדי להחזיר את מפלגת הבעת’ לשלטון ולהוביל מלחמת גרילה נגד יעדים אמריקאים. “הוא סמל של המשטר הישן. צריך אדם כזה כדי לשמור על הגחלת”, הרחיב נייטס. צפו בפעולות של הארגון מהשנים האחרונות:
עיזאת איברהים א-דורי, מהמקורבים לסדאם חוסיין ומנהיג צבא נקשבנדיה. צילום: Aws alawsi
ההתפתחות האחרונה גם מאמתת את חששות המודיעין של ארה”ב עם נסיגת הכוחות מהמדינה, שלפיהם אנשי הבעת’ בעמדה מצוינת לנצל את טענות האוכלוסייה הסונית על אפליה של הממשלה השיעית נגדם, ולקרוא תיגר על הממשל בבגדאד. מומחים מצביעים על האינטרס המקשר את אנשי המשטר הקודם, המשלבים חשיבה איסלאמיסטית סונית עם אידיאולוגיה בעת’יסטית, עם אנשי דאע”ש הקיצונים: שני הצדדים רוצים להחזיר את השלטון הסוני לעיראק ולפטור את המדינה מהשפעתה הזדונית של איראן, מובילת הציר השיעי באזור.
“הבעיה שלנו היא עם אל-מאליכי, ואנחנו נפיל אותו וכל אחד שעומד לצדו”, אמר אבו עבד אל-רחמן, מנהיג סוני מקומי בצפון עיראק בריאיון, “אנחנו רוצים לשלוט בכל השטח עד לבגדאד כדי להפיל את ממשלת אל-מאליכי ולמחוק את השפעת איראן בעיראק. מה שקורה כיום הוא תוצאה של המדיניות העדתית של אל-מאליכי במדינה”.
רקאן אל-קורווי, מנהיג שבטי במחוז דיאלה, שם שני הארגונים פועלים, חשף את נקודת המבט של האוכלוסייה המקומית על המתרחש: “דאע”ש קיצונים וזרים. צבא נקשבנדיה אינם זרים. אנחנו מכירים את רובם. בכמה אזורים שעליהם השתלטו דאע”ש הם הורגים את אנשינו וכופים עליהם את חוק האיסלאם שלהם. אנחנו לא רוצים בזה, וגם לא צבא נקשבנדיה. יש להם אסטרטגיה טובה של שיתוף פעולה עם האוכלוסייה”.
בשנה שעברה החלה התקוממות מזערית, הדומה באופיה לזו המתרחשת כיום. אז צבא נקשבנדיה נראו כמובילים ופיקדו על חוליות לוחמים שהשתלטו באופן זמני על שטחים לאחר שכוחות הביטחון העיראקיים ירו על מחנה מחאה של סונים בחוויג’ה, , כפר ליד כירכוכ ומעוז של המורדים הסונים, בתקרית שבה נהרגו עשות בני אדם. הקרבות ההם היוו קדימון לאירועים הנוכחיים – הם דרבנו את ההתנגדות הסונית לממשלה השיעית, שעתה מנצלים דאע”ש ונאמני הבעת’, הרואים בעצמם המגנים החילונים של הלאומיות הערבית הסונית.
אף שהם בעלי ברית בימים האלה נגד אויב משותף, שני הארגונים אינם צפויים להתקיים זה בצד זה באזורים שעליהם הם משתלטים. לאנשי בעת’, חילונים ולאומניים יותר, אין רצון לחיות תחת החוק האיסלאמי הנוקשה שדאע”ש כבר החלה ליישם במוסול. “אנחנו נלחמים עכשיו לצד דאע”ש, אבל מגנים על עיראק מהרעיונות הדתיים שלהם”, אמר אבו-טולייחה אל-עוביידי, לוחם צבא נקשבנדיה בצפון עיראק, שסיפר כי ארגונו מקבל את רוב הנשק ממבריחים מסוריה, עיראק והאזור הכורדי בעיראק, “לא נהרוג חפים מפשע או חיילים שנכנעים. אנחנו המוח החדש של דאע”ש”.
לוחמי דאע”ש מובילים בעלי תפקידים בממשלת עיראק במוסול להוצאה להורג. צילום: AFP