אחד מבתי הכנסת העתיקים והמרשימים ביותר באירופה, שנבנה במאה ה-17, מוצע למכירה פומבית על ידי עיריית סלונים. המבנה המרשים כולל גילופים, ציורי קיר ועבודות אמנות – ובעל ערך היסטורי עבור הקהילה היהודית, שרובה נמחתה בשואה
50 אלף אירו – והוא שלכם: בית הכנסת העתיק של העיר סלונים, מרכז יהודי מפואר והיסטורי, הנחשב לאחד העתיקים והמרשימים באירופה – מוצע בימים אלה במכירה פומבית. בית הכנסת נשאר הזכר היחיד לקהילה המפוארת שכמעט ונכחדה כולה בשואה.
עומד מהמאה ה-17
בית הכנסת הגדול בסלונים – העתיק ביותר בבלארוס – נבנה בשנת 1642 על ידי הקהילה היהודית, ומתהדר במבנה בארוקי מלכותי המשקיף על כיכר השוק המרכזית של העיר. הגג כולל גם גילופים מרשימים, וציורי קיר המתארים כלי נגינה וסצנות תנ”כיות.
בית הכנסת מוצע במכירה פומבית במחיר התחלתי של 50 אלף אירו על ידי עיריית סלונים שבמחוז גרודנו (הורדנה). במשך שנים שימש המקום כמחסן רהיטים, ומזה כ-20 שנה שהוא נטוש, מוזנח ומופקר. בעבר נעשו מאמצים לשמר את הבניין, אבל היום מצבו הולך ומתדרדר, וחלקים מהמבנה נמצאים בסכנת התמוטטות. בשנים האחרונות עבר המבנה גם ונדליזם.
קהילת יוצאי סלונים בישראל פועלת בשנים האחרונות לשמר את האתר המפואר ולהחזיר אותו לימי תפארתו. ראש התאחדות יוצאי סלונים בישראל, צבי שפט, אמר בעבר כי יהודי סלונים מוכנים לגייס כסף בישראל ובחו”ל לטובת שיקום המבנה, אך הם צריכים גם עזרה מהרשויות בעיר.
תוכנית לשיקום בית הכנסת הוכנה על ידי קהילת יוצאי סלונים, בשיתוף הקרן למורשת יהודית, שאף יצרה קשר עם העירייה וקידמה את התוכנית. במסגרת שיקום בית הכנסת, הוא אמור היה להפוך למוזיאון ומרכז מבקרים להנצחת יהודי העיר.
בחודש נובמבר האחרון נפגשו נציגי הקרן עם ראש העיר של סלונים, ודנו איתו בקידום התוכנית. ראש העיר תמך – ואף ביקר בישראל בהזמנת קהילת יוצאי סלונים. ואולם בינתיים התחלף ראש העיר, והוא מגלה, לטענת הקהילה, חוסר סבלנות לפרויקט. כך, החליט שלא להמתין לתוכניות ולהוציא את בית הכנסת למכירה פומבית מיידית.
בין היתר, שימוש למטרות בידוריות ותרבותיות
המכירה תתקיים ב-15 ביוני, היום (ד’) חל היום האחרון למתן הצעות. בתנאי המכרז דורשת העירייה שהרוכש ישקם בתוך חמש שנים את הבניין, ויעשה בו שימוש למטרות דתיות, בידוריות, תרבותיות או חינוכיות.
פנים בית הכנסת
המכרז מציע חכירה ל-50 שנה, והרוכש צריך להתחייב לכבד את האלמנטים ההיסטוריים במבנה. לא ברור כעת מה יעלה בגורל בית הכנסת, ובקהילה בארץ ובחו”ל חוששים שהוא יימכר, בסופו של דבר, לאוליגרך שלא יבין את חשיבותו ההיסטורית והתרבותית. הקרן ממשיכה לעקוב אחרי הליכי המכרז, ובוחנת אם היא יכולה לרכוש אותו בעצמה.